Pengikut blog saya :

Wednesday, 3 December 2014

Kisah Rumah : My messy kitchen

Assalamualaikum..

skrg ni dapur rumah sewa kami tu..
tengah berkecah.. sbbnya..
tuan umah iaitu my father in law suruh renovate dapur tu..
pecah pintu n tingkap dapur ke balkoni dapur (balkoni ke??)
and pasang ke belakang..
kiranya dah takde balkoni la lepas ni..
pehtu pasang table top n kitchen kabinet..
tujuannya nak besorkan dapur n bagi selesa skit la umah tu..
untuk cucu2 dia katanya..
ye le umah flat besar mana la sangat kan..
sampai selama ni.. dah 9 tahun duduk umah tu..
anak2 masih tido di ruang tamu..
sebab bilik dapur dh jadi sebahagian dapur sebahagian tpt sidai kain..
kat situ jugak letaknya kabinet tempat simpan barang2 baking saya..
so bila anak2 dah besar ni.. rasanya dh perlu asingkan masing2 kat bilik..
kalau dah settle dapur tu..
nak settlekan bilik menjadi bilik.. supaya anak bujang boleh ade bilik sendiri
anak dara pun boleh ade bilik sendiri kt bilik tengah tu..
untunglahhh sewa ngan bapak mentua kennn..
anaknye ngadu2 skit.. teruss jek ayah dia suh buat..
tapi takpela.. rumah dia kannn..

rumah tu kami duduk sejak dapat CF lagi..
kiranya masa masuk tu rumah baru..
lagi 5 tahun settle la bayar..
so maknanya kami ni macam sewa beli jek ngan FIL..
sebab kata beliau dia memang berhajat nak bagi umah tu kat kami..
oklah melalut lak..
gambar2 sedang renovate sebagai kenangan kami nanti..

yang merah ruang balkoni tu le..
tapi situ jugakle letaknya dapur gas saya..
saya masak kt luar tu le..
yang hijau dapur..
kat situ ade sinki n table top..
 


tempat nak letak petiais belah kiri tu..
sebab tu table top sampai situ je

so messy2..
takpela kesusahan hari ini untuk kemudahan hari esok..
cewahhh...



Friday, 28 November 2014

Kisah anak-anak : kejayaan mereka

Assalamualaikum..

cerita lama baru nak type..malasssss...
ni cerita minggu2 terakhir cuti sekolah..
Alhamdulillah atas kejayaan anak2ku..
anak2 yang cemerlang dunia & akhirat (insyaallah)
Tahniah anak-anakku Aisy & Auni

Aisy..
walaupun result sek keb tersasar skit dari landasan bak kata cikgunya..
"bukan sikit.. tapi banyak cikgu.." mamanye membetulkan statement cikgu..
ye lari banyak... pada saya sangat banyak..
tapi masih bersyukur sebab masih mengekalkan straight A untuk semua subjek..
Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Mau tak tersasar.. dari No 1 dlm kelas & no 1 dlm tingkatan masa 1st semester..
jatuh pegi.. no 4 dlm kelas.. no 7 dalam tingkatan..
kecewa giler mama & abah.. tapi mama tau Aisy lagi kecewa..
mama tak marah langsung.. sebab mama tak mahu terlampau memaksa kamu..
mungkin kamu dah cuba yang terbaik..
tapi cikgu kata.. "Aisy ni saya nampak macam dia terlalu selesa.."
dalam perkataan senang "over confident cikgu" kata mama lagi..
"yeee betull.." kata cikgu pulak
saya akuinya.. (mungkin mamanya jugak over confident)
lalu membiarkan sang anak dengan sedikit pantauan sahaja..
mama & abah pun silap along...
bukan takde langsung ulangkaji dibuat.. tapi sangat sedikit..
selebihnya mama mcm membiarkan Aisy leka dgn TV & game b4 peksa tu..
ye.. ye.. mama pun salah..tapi kita cuba perbaiki kesilapan kita  along..
jangan lupa doa juga pada Yang Esa sentiasa..
semoga kita sentiasa beringat ye sayang..

tapii Alhamdulillah kekecewaan kami terubat..
sebab result sek agama agak bagus..
no 1 dalam kelas.. Alhamdulillah..
walau tengok peratusan dengan kelas2 lain aisy agak ke bawah..
tapi bersyukurlah kami..
merasa jugaklah aisy naik pentas ambil hadiah untuk tahun ini.. hehhee.. 
gambar2 sekitar majlis Ihtifal sekolah agama ..






bagus cara sekolah ni bg hadiah.. 
semua hadiah yang student dapat dimasukkan skali dalam 1 beg.. 
contoh .. hadiah kedudukan dalam kelas, hadiah matapelajaran, hadia ketua kelas..
so 3-3 dimasukkan dlm 1 paper beg... n sekali naik je ambil hadiah...
jimat masa kan..kan..
cepat sikit kami dapat balik..
si kecik amni pun asik merengek jek jom la balik..
mama cakap tunggu le along amik hadiah dulu..
skali dia ckp Qisya pun nak hadiah (dia gelarkan diri dia Qisya)
ok la nanti mama belikan hadiah ye (tipu je mama tu)
sebenarnya dia penat sbb malam sebelum tu ihtifal kakak nye..
sian dia kan asik teman along n kakak je amik hadiah..

bergambar dengan dak2 kelas yang dapat hadiah..



ok sebelum balik.. bergambar dulu kat kwsn skolah..
ape kehenya ko pegang kasut dikk..


kena singgah rumah uwan & atuk dulu tunjuk hadiah..


Auni pulak..
terbalik dari alongnye..
meningkat agak mendadak jugak..
1st semester no 7 dalam kelas..
tapi cikgu cakap.."jangan tgk pada nombornya kak.. tp tgk pada peratusan dia"
and semua yang positif jek cikgu explain kt kami masa tu..
Alhamdulillahhh..
so semester akhir ni melonjak tetiba no 1 dalam kelas..
and dapat wakil PASTI dia untuk peperiksaan pemilihan pelajar cemerlang PASTI peringkat Wilayah
tapi tak lepas pun exam tu.. sbb cikgunye pun kata
soklannye bukan standard darjah 5 punya soalan..
susah sangat.. so cikgu dia pun tak berharap..
Majlis Ihtifal ni buat malam.. JUmaat malam sabtu..
kat Masjid Zubir Al-Awwam Bdr Tun Razak..
sebelum maghrib kami gerak.. takut jem..
maghrib & ISyak di Masjid tu dan kul 9.30 majlis bermula..
selesai jek amik hadiah.. cargasss lah balik..
time tu dah kul 11++ kot..
biasala majlis Ihtifal.. ade ucapan.. 2-3 org.. pehtu persembahan pulak..
kul 10++ baru sampaikan hadiah..
majlis ni combine 4 buah PASTI kawasan Bdr Tun Razak..
pastu dengan konvo pelajar 6 tahun skali..so ramai le kan..
jom kita tengok gambar2 Auni & kawan2..

manisnye anak dara saya kan.. hehehe..


bergambar dengan tempat ke 2 & ke 3 serta pelajar 6 tahun yang konvo
ade 1 persamaan antara 3-3 orang ni.. hehhee
3-3 gigi rongak depan.. hahaha jahat mama ko ni..
tapi bukan mama jek yg cakap..
mak budak perempuan sorang lagi tu pun cakap..
sama jek gigi memasing..



ni cikgu kecik tengah sibuk arrange student2 yang ramai tu..
bukan reti takut orang ni.. selamba badak jek dia..
sebab tu mama x boleh duduk depan2 kena duk blakang dekat ngan pintu
sebab kerjanya budak ni.. keluar masuk jekk..
last2 mama lepak skali ngan cikgu kakak.. sambil perati jek dia kehulu kehilir..



tengok kecik jek gbr kakak ambil hadiah tu..
mama kan duk blakang..
kat kamera abah ade le gambar besar..
malas pulak nk suruh abahnye hantar..



ni je hadiah kakak.. plaque saje (betul ke eja tu)
ok lah kan kakak buat kenangan..



ambil gambar ber3 lagi lepas ambik hadiah..
tapi kesian.. masing2 dah ngantuk..
malam kan.. tambah lagi kakak tu tak tido siangnye..
terlampau excited kot nak amik hadiah..


  

tu jekla cerita kejayaan anak2 saya..
untuk kenangan masa hadapan..
doa mama sentiasa semoga kalian menjadi anak yang cemerlang di dunia 
dan paling penting akhirat..
mama & abah akan cuba untuk bagi yang terbaik buat kamu semua..
benar janji Allah.. rezeki itu bukan semata duit yang banyak..
tapi rezeki itu datang dengan berbagai cara..
Alhamdulillah.. syukur padamu Ya Allah..rezeki kami tidak pada melimpahnya duit..
tapi pada anak2 yang sihat,cerdik, cerdas dan cemerlang..
jadi sentiasalah bersyukur..

"maka nikmat tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan"

Aminnn ya Rabbb...

Monday, 24 November 2014

KIsah ku : Bertukar

Assalamualaikum..

lama betul tak menghapdet..bizi katanya..
ni pun update dengan laju..
x bizi pun.. tapi serba salah hapdet time keje..
hahaha.. report tengah takde.. semua dh settle..

kisah bertukar ni..tukar line telefon..
lepas fedap dengan line C ni..
memang lama dah setia ngan line C..
tp sekarang ni macam2 masalah dengan line C ni..
dengan kat umah coverage kurang..
udah mcm duduk kat ceruk mana..
bila ade call.. kena masuk bilik duduk tepi tingkap.. jgn gerak2 sampai abis call..
lps tu tiap kali buat call..
mesti ade mslh.. call x masuk..
takde bunyi ringing.. tetiba call putus..
org sana ckp bunyik tp bila angkat senyap..
pehtu kkdg tetiba full bar jek..
tapi tetiba dpt msg missed call..
tak lama pastu masuk pulak call dari no sama..
apekah??
makan duit aje kerojenya..
sbb duit byk abis kt voice mail sajo..
perrhh untung kat situ kot..
pehtu pehtu..
kalo call orang lakk.. dgr bunyik ringing byk kali ni..
tapi org sana kata apsal br ringing 2-3 kali dh letak..
ape? ringing 2-3 kali.. padahal aku ni menunggu sampai masuk voice mail..2-3 dial kot..
aduuhhh sakit tul hati..
ntah bape byk le ko telan duit C..
tapi pun.. mmg skrg ni byk komplen psl line C ni..
so memang nekad laa kan bertukar..
lagipun nak tukar prepaid ke postpaid..
alang2 nak tukar.. tukar terus line dia..

so sekarang ni.. saya telah bersama2 orang kuning..line D..
so far ok.. tapi org2 sekeliling saya ramai yang masih bersama line C..
so mslh sama tetap lah timbul..call drop.. call drop..
line kat umah pun better than line C..
plan data pun so far ok..
untuk setahun ni saya hanya byr rm40 jeww.. data 2GB..
plus.. 100 minit free call to any number..
ok lah kan..

so.. selamat tinggal C.. yang saya telah setia selama 10 tahun ++
sedih jugak.. but i have too..
sila improve service anda jika mahu pelanggan2 anda tidak lari..

and welcome orang kuning..
oohhh xde komisyen ke dari line D.. saya telah promote anda ni..hehe


ok daaa...

Tuesday, 30 September 2014

Kisah sahabat : Doa untuk Zura

Assalamualaikum..

pagi ini hati diruntun hiba..
bila dapat tau sahabat maya ku Zura  ditimpa musibah..
terkejut bila wassap message untuk nak beli maajun..
di balas asben zura dan maklumkan zura berada di ICU HKL..
kerana operate buang rahim..
bayi dalam kandungan juga tak dapat diselamatkan..
Ya Allah besar sungguh dugaanmu Zura..

keadaan Zura semalam agak kritikal kerana kehilangan hampir 1 liter darah..
tapi Alhamdulillah dah semakin stabil setelah masuk 7-8 pain darah..
tapi Zura masih belum sedar..
jom tolong doakan sahabat ku Zura semoga cepat sembuh..

dah tak mampu untuk menaip lagi..
semoga Allah beri kekuatan kepada asben Zura & anak2..
semoga Zura cepat sembuh dan diberikan kesihatan yang baik..
aminnnn..

Friday, 12 September 2014

Kisah Umum : Undang Luak Jelebu Meninggal Dunia

Assalamualaikum..

Undang tempat asal den.. Jelebu..meninggal pukul 7.30 malam semalam..
kat bawah ni gambar beliau..

 

link berita Utusan  hari ini..
Jenazah disemadikan dekat tanah perkuburan sebelah umah mak den tu jo..
dekat sangat dengan umah omak den..


kat bawah ni plak sekitar persiapan menyiapkan tandu jenazah untuk Allahyarham..
abang sulong den terlibat.. tu dapat gambar ni..
ruginya tidak berada di sana
untuk memberikan penghormatan terakhir..
yelah beliau kan kira "raja" daerah Jelebu..
apepun Al-Fatihah untuk Dato' Mendika Menteri Akhirulzaman, Dato' Musa Wahab









Monday, 25 August 2014

Kisah kasih sayang : Anak "bulu"

Assalamualaikum..

weekend lepas kenduri doa selamat kat kampung mama..
sempena adik nak gi nikah kat Kedah 30hb ni 
tambah adik pompuan nak masuk pulis...
kenduri sabtu malam ahad..
kan cadangnye nak buat kek utk besday Amni..
tak jadik jugak..
takdo maso nak mengekek..
sian kicik..

okeh back to the story..
masa org sebok2 baca doa selamat kat depan..
mama eh ni sibuk nyusukan 4 ekor anak kucing
yang kehilangan mak..
anak kucing ni dijumpai oleh toke kedai tpt adik pompuan
yang nak masuk pulis tu keje skrg..
tokei tu pegi buang ibu kucing tu pehtu bagi anak kucing tu kat adik mama..
my family memang cat lovers..
so tade hal laa..
tapi kesian sungguh anak kucing tu xde ibu utk bermanja
ibu2 kucing kat umah tu x nak plak susukan mereka..
sebab masing2 tengah menggatal..
so manusia2 yang ade kat umah tu la yang susukan mereka..
botol susu n susu tu sponsored by my maklong..
also a cat lover..

susah jugak nak susukan memula.. sbb dorang x pandai..
ye la mana sama puting susu omak ngan puting getah tu..
tapi lps lama2.. pandai la mereka..
so cute tgk meka2 menyonyot puting sambil mata nak lelap
pehtu telinga gerak2..
mama bagi sambil bungkus kucing tu ngan kain..
barulah x meronta..
tapi rasa sedih n kesian pun ada..
sebab mereka persis seorang baby..
yang masih perlukan kasih sayang mak..
 
so inilah kojo mak mok time org tgh baca doa ye..

gambar ihsan my sepupu..
yang duk menggomol anak2 kucing tu jugak..
anak2 kucing ni dah celik mata dah..
cuma belum nampak lagi..
kesian tgk.. kadang2 kalo ade sekor antara mereka tido..
yang lain kerumun mcm nak carik nenen mak dia..
sedihhh ooo...
tak tau lah pjg umur ke tak anak2 kucing tu..
org tua2 kata biasanya payah nak survive..
tapi harap mereka membesar dengan baik..

okeh yg ni siangnye plak..
amni pun sama nak nenenkan kucing2 tu..
comelkan... cara pegang kucing tu dah mcm pgg baby..




dia mmg suke kucing..
sebijik ikut mama ehh..
kalau nampak kucing memang dia nak amik saje..
tapi sayang kat sini xleh nak bela kucing..
sebab.. 1 family mertua I x suke kucing..
lagipun duk umah flat.. nak letak mana kucing tu kann..
so bila balik kg.. memang kami berdua sakan kerjakan kucing2 mak I kt kg tu..

gambar selingan..
ni port favourite dia kt umah skrg ni..
bawah meja belajar along dia..
kadang2 siap suruh tutup ngan kain..
yg ni tgh asyik main something..
ingatkan menda..
skali pegi dekat tgk.. 
tgh pasang rambut menatang lego kecik2
yang tgh trend dak2 main skrg ni..
ade hati jugak minah ni main benda tu..
actually tu kakak dia punya..
tapi mama perati2.. pandai sangat dia cantum2 benda tu..
leka tuuu sampai x sedar mama tgh amik gambar dia..



 


Thursday, 21 August 2014

Kisah daku : Open House opis..

Assalamualaikum..

Majlis hari raya opis ku tahun ni awal dari biasa.
selalunya dah ujung2 syawal..
kali ni minggu ke-3 raya dah buat dah..
14/08/2014.. hari besday asben.. bersamaan 17 Syawal tak salah..
mcm biasa event sekali setahun..
masing2 sibuk melaram..
termasuk le mak mok ni..
sebok gak nak mekap beria2..
untuk kepuasan diri sendiri jek..
padahal melangok jek kat situ..
makan borak.. makan borak..bergambar..
kami takde customer pun nak di layan..
sebab keje pun ngadap kertas n PC jek hari2 kann..
baju repeat baju 1st raya jekk..
tak kose nak membeli baju untuk event sehari tu aje..
lagipun bajet dah tarak kann..
kata lepas raya..
nah layan jekla gambar gedik2 kami..
event kat Kelab Tasik Putrajaya..

baru2 sampai melaram dulu..
posing sana.. posing sini..
hover tak mekap aii tuu..


gambar bawah ni cuba teka yang mana je mak dara selain aii..


doorgift untuk tetamu..
ferrero rocher dalam tu..
untuk tetamu jek tauu..

okeh mak mok dah mula amik mknn tu..
ini 2nd round punye makan tau..
1st.. of coz satay n mini murtabak..
menu pun best skit dari thn lepas..
tahun lepas sataynya masam..
menu tahun ni..
ade tambahan roti jala.. 
yang lain2 menu sama..
kambing tergolek.. murtabak mini.. satay ayam n daging..
nasi arab n nasi beriani.. kuih muih ..
lemang.. nasi impit.. rendang serunding.. lodeh..
air sirap bandung..
x semua pn makan.. x larat kot...


mek anis tengah amik abc..


lepas kenyang makan .. n dah boring lepak..
kul 3 ++ kitorang gerak balik opiss..
boring kot nak tunggu..
balik opis ade project balut hadiahkann..
ni posing2 sebelum balik..

kata shida muka kami sama..


ni gambar department I...
x cukup nih..
ramai lagi takde..
x senonoh betul dak2 laki ni amik gambar..
elok2 le skit dik oiii..
melambak2 lagi kot gambar2 gedix.. 
tapi cukuplah takat ni aje ye..

 

Wednesday, 20 August 2014

Kisah Amni : Happy 2nd Birthday my baby

Assalamualaikum..



semalam 19/08/2014.. 
genaplah usia si kecik kami 2 tahun..
ikut tarikh omputih la..
ikut bulan islam 1 Syawal aritu dah cukup umur dah..
dah potong kek pun kan aritu..
so besday kali ni.. xde wat pape pun..
just wish gitu je..
budak besar tu ape lah dia tau kan..
lagipun aritu masa besday pakcik dia..
ade jugak potong kek utk yg lahir bulan 8



masa ni adik ipar buat makan2 family sempena raya..
kebetulan besday pakcik dia tu..
so dekat kek dah tulis siap2 nama amni n abahnye..
hadiah pun xde kan adik..
sian adik..

tapi actually mama ade plan..
nak buat kek masa kenduri doa selamat kat kg weekend ni
kenduri sempena nak gi nganta adik I nikah ke Kedah
n sempena adik pompuan I nak daftar polis 14/9 ni..
hadiah pun akan menyusul kemudian..
mama dah aim nak beli apa..

doa mama..
semoga anak mama AMNI NUR QISYA..
dikurniakan kesihatan yang baik..
semoga menjadi anak yang solehah..
penyejuk mata mama & abah..
semoga sentiasa di bawah rahmat dan perlindungan Allah..
sayang awak sangat2..ketat2..
muuuaahhhhh...

*masih segar lagi dalam ingatan ni, saat melahirkan Amni di pagi Syawal 2 tahun lepas.. depan TV atas tilam tido..boleh baca cerita panjang tersebut disini .. betapa mudahnya melahirkan mu duhai anak..  semudah menjaga kamu.. semoga kamu juga sentiasa dipermudahkan Allah dalam setiap urusan mu.. aminn...

Tuesday, 19 August 2014

Kisah Auni : Alam Ria PASTI

Assalamualaikum...

Hari ahad aritu 17/08/2014..
pepagi seawal kul 7++ am dah keluar umah..
menuju ke gombak..
sebab si Kakak Auni ada pertandingan nasyid..
Alam Ria PASTI nama pertandingan tu..
untuk sekolah PASTI dia..
lawan PASTI-PASTI lain seluruh Wilayah x salah mama..
location kat Markas PAS Taman Melewar Gombak..
bukan takat pertandingan nasyid saje, 
tapi ada khutbah dan pertandingan azan N iqomat skali..

seronok sebab tengok keletah budak2..
dengan baju comel2.
especially gegirl.. jubah dorang comel2..
tambah ngan tudung lilit2..
tang persembahan masing2..
ade yang best.. ade yang ke laut..
alahhhh budak2... tapi keletah mereka sangat menghiburkan..

sekolah kakak Auni pakai baju camni..


comel jugak kan..
parents kena bayar okehh baju n tudung tu..
tapi takpela baju tu dpt terus..
bila pakai reramai nampak cantik sedondon..




tu dia aihhhh kemain masing2 posing..
tang persembahan sekolah dia..
mama puji jugak..
sebab antara 23 atau 24 team tu..
team dia nyanyi agak bagus..
tak berterabur sangat..
dan senada.. antara yang best la..
salute to her cikgu yang ajar nasyid tu..
lagi satu kakak Auni sangat berani..
tak gementar langsung..
sangat confident walau mic depan dia je..

nak letak video kat sini.
tapi x reti.. video pun lum amik lg fon abahnye..
nanti le.. ade masa masukkan..
gambar group lelain ade je abahnye amik..
tiap team kot abah dia amik gambar..
tapi malas ahh nak letak kt sini..

keputusan nya kitorang x tau
sebab abis je persembahan dia.. 
cikgu terus bagi balik..
result cikgu yang tunggu..
hari ni lah kot kalau tau pun..

Friday, 15 August 2014

Kisah En Shamz : Happy birthday my man

Assalamualaikum..


semalam 14/08/2014 adalah besday en hubby..
so ade sikit surprise untuk beliau ini tahun..
ade sikit lebih bajet dapekla merasa surprise dari biniknye ini..
kalo tak.. kami2 ni x biasa pun bagi2 hadiah masa special day kami..
sebab bajet kami sentiasa cukup2 untuk belanja harian..
dan kami dah biasa semua tu..
cukup sekadar ucapan tanda ingatan dan muah2 sikit..
jadikleee..

kali ni kan lepas raya ade le lebih skit bonus raya..
belikan asben helmet idaman beliau..
dah 2-3 bulan menyebut nak beli helmet..
nak ganti helmet yang dah bertahun pakai..
masih elok tapi sebab dah kena basah kering..
bau pun sendiri mau pikir..
sian laki mak..
so senyap2 plan ngan biras aii..
iaitu laki adik ipar ai..belikan le helmet tu..
sebab dekat ngan tpt keje beliau..
dan kat tempat tu harga nye murah dari pasaran biasa..

pagi semalam sebelum ke jamuan raya opis kat Kelab tasik Putrajaya..
singgah umah adik ipar amik helmet tu n bawak ke opis..
balik dari jamuan raya singgah opis n balut kotak tu
mujur siap kotak helmet tu..
4.30 cargasss balik dari opis..
FIL & MIL i plan nak celebrate besday anak sulong meka tu..

sampai umah kul 5.30 gitu.. arahkan anak2..
buat kad besday untuk abah meka..
dengan bantuan mamanya lah kan..
tulis2.. lukis2 skit.. kaler2 skit.. siap le..
tunggu abahnye pulang aja..
hadiah standby dalam keta..
sementara tunggu pikir2 time bila nak bagi..
tapi lepas abahnye dah sampai n lepak2.
cakap dengan aisy.. "pegi amik barang dalam keta"
hadiah tu berbungkus ngan plastik merah..
selamba jekla bwk kotak tu lalu depan abahnye..
skalik uwan tanya.."apo tu" 
pandai pulak anak bujang jawab "barang mama, ntah along pun tak tau mendanya"
syabbass bete.. syabasss...
pehtu uwan jawab pulak.. "surprise le tu.."
sampai dalam umah daku keluarkan hadiah dari plastik
dan suruh Auni ambik kad yang dah dorang buat tadi..
lepaps tu suruh along n kakak pegang hadiah tu sebelah2
n bagi kad abah meka..
ehhh jap2 berlakon dulu.. "atuk nak kamera"
pehtu panggil adik plak suh pegang skali..
so inilah hasilnya lakonan tersebut..


setelah dikoyak2 kertas pembalut tu..
maka inilah ropenya helmet idaman hati sang suami..
masa tengah buka2 pembalut..


  

mama tanya ce teka apa hadiahnye..
biras pompuan I jawab.. "rice cooker.. utk kegunaan bersama"..
hahaha.. memang tak la..
asben pun mmg takleh agak sebab kotaknye besar kan..
skali tgk brand kat kotak.. mmm dpt agak dah beliau..
helmet katanya..
nampak beliau terharu..
n isterinya ni pun terharu.
sebab dapat tunaikan hasrat yang dah berbulan2 beliau..
sedih pulok nii..

pehtu bergambar plak kat vespa biras lelaki..
yang tolong belikan helmet tu le..
bila hantar gambar kt wassap group dia..
udahle ingat biniknye kasik vespa tu skali..
ya ampunnnn binikmu belum cukup kaya nak bagi motor..



dan masuk azan maghrib..
majlis makan2 lak..
sebabnya MIL & FIL puasa 6..
menu : laksa.. satay n nasi impit pehtu nasi bersama lauk ikan sebarau masak asam tempoyak..
so mabelesss..

untuk suamiku..
Happy Birthday.. Semoga dirahmati Allah sentiasa..
semoga dipanjangkan usia.. di berikan kesihatan yang baik..
dan semoga bertambah matang seiring kematangan usiamu..
love u so much..

Monday, 11 August 2014

Kisah blog : testing-testing

Assalamualaikum..

ada masa free sementara tunggu en Shamz sampai.
try edit2 rupe blog nih..
sekali.. umang aaiii.. amik kau godang botul gambar weolsss tu uolsss..
aahhh camne tu nak buat bagi kocik skit..??
acik ni mano la ghoti nk buat bondo2 camtu..
tapi takpolahh.. wat sementara waktu.
tengok yo la gambar godang tu..
nanti ado maso acik tukar lain yoo..
ado tak sesapo nak ajar acik buat yang cantik2 skit.. 
kepala blog aiii teww..??

Thursday, 7 August 2014

Kisah kami : cerita raya kami

Assalamualaikum..

wahhh banyak pulak masa I nak hapdet blog arini ye..
sampai 2 entry gitu..
saje nak cerita pasal raya kami..

raya tahun ni turn raya kampung suami...
kalau sebelum2 ni raya kat umah uwan & atuk dia..
kali ni parents in law ku dah besarkan istana hinggap mereka kat kampung tu..
dah siap bilik sorang satu untuk anak2 mereka..
so dah ade perjanjian raya kali ni mesti kat umah mereka..
i follow jee.. sbb dh mmg turn kg dia kan..

malam raya tu 1st time daku diamanahkan untuk incharge lemang..
buat lemang sendiri tuu,..
tapi ngelat skit.. sebab buluh dah siap salur ngan daun pisang
import dari kg i.. mak dah siap2 salurkan..
keje i tinggal masukkan beras dan santan..
n asben tukang jaga api lomang..
tu sume demi melepaskan hajat adik ipar ku yang kecik tu..
kata raya kampung kan.. so hajatnye besar la..
nak buat lemang sendiri..
alhamdulillah my 1st lemang masak dengan cantiknyaa..

menu lain pagi raya adalah ketupat.. nasi impit.. kuah kacang.. 
rendang ayam dan daging.. dan kuah lodeh..
fuhhh penuh meja.. 
semua made by my mother in law..
we olss anak2 tolong2 aje.

malam raya ade majlis takbir rumah kerumah.. ala 2 rumah je pun...
pehtu buat tahlil skali..
i pulak sibuk melemang kt luar..
gambar nan hado.. laki i bizi jaga api lomang..

pagi raya lepas siap2 acara biasa bermaaf-maafan..
pehtu sesi bergambar pagi raya dengan baju sedondon..
gambar banyak.. x larat nak masukkan..
gambar2 gedix2 ngan laki n anak2 jekla bleh masukkan..
nah amik..




lepas settle semua..
gerak berjalan raya ke umah sedara mara ibu mertua ku @ kuala pilah
kul 4++ sampai umah letih giler... sume tido keletihan..
kunun2 hajat nak bergambar raya family kat teratak za'ba..
tapi sebab dah letih sangat2.. cancel laa..
frust betul acikkk..penat mekap tebal2.

malamnye plak ade BBQ skit..
bakar ayam, ikan n satay tulang..
pehtu mama buat ciskut je utk kek besday puteri bongsu kami..
kan amni lahir pagi raya 2 thn lepas..
so every 1st syawal akan ade celebration for her besday la..
amni dpt hadiah "baby" dari uwan dia..
sebab dia sangat2 suka baby..

 
 eh nmpk kurus plak mak mok tu kan.. kihkihkih..
suap skit.. mama pulak yang menganga tu..

2nd raya x kemana pun..
yang jantan2 kena hangkut tanah depan rumah..
dah petang baru gi kenduri tunang 2 pupu asben..
then my pren 1 dorm masa sek teknik datang beraya..
walau hanya 2 org.. tp best giler rasa..
thanx Ugy & iqa merealitikan perjumpaan ni..
rupanya kampung kita dekat2 ye..
bleh jumpa lagi tahun2 depan ye..




raya ke3 masih di kg suami..
patutnya dah balik kg I tau.. :(
sebabnya sepupunya plak tunang + nikah..
dan x memasal I kena jadi mak andam utk majlis tunang dia..
sebab mak andam dari seremban takut x sempat sampai..
majlis tunang kul 9..
nikah kul 11..
so mak andam sebenar hanya mekap utk nikah saje..
ni lah rope perantin yang i mekapkan tu..
santek keww..?


sungguh2 ko mak andam terjun tu mekap haa..
sebab kata mak andam terjun kan..
so i guna ape yang ade jekla..
mekap biasa2 je pun..
nak pakai mekap tu kejap je pun kan..
ok lah tu.. nasib baiklah beropa lagi perantin tu..
xde la rope opera cina ke pontenak ke kann..

abis settle kenduri barulah balik ke kg i plak..
raya ke 3 kot baru beraya x best betul..
tapi ape nak buat kan..
malam tu kami dah start beraya umah sedara-mara..
sampailah ahad tu.. beraya ke seremban then terus balik KL..
tu yang mendapat batuk demam n sakit2 badan tu..
tambah plak raya kali ni musim buah skali..
memang sesuaiii sangat kan..
tambah ngan cuaca panas kering ..
lagi la senang mendapat virus..
ok thats all ceritera raya kami 2014 ni..
musim raya belum abis lagi ni..
nak sambung beraya kat KL pulak lah kan..
open house laa..
semoga kami semua dikurniakan kesihatan yang baik
untuk menyambung misi raya nihh.. 

ok daaa tgh sibuk menghias opis..
esok ade open house jabatan..
1st time ni.. best..best..