Pengikut blog saya :

Wednesday, 13 March 2013

Kisah makan-makan : Kuih Talam

Assalamualaikum..

rentetan dari cerita Aisy nak kuih talam..
maka balik kampung weekend lepas..
daku telah meminta omak daku buatkan kuih talam ni..
sesambil tu nak belajar le ngan mak..
tapi hampeh ku belajar..
tido adolahhh.. sambil buai amni...
lepas makan pulak tu kannn...
dengan rumah sunyi sepi..
sebab adik beradik n somiku serta anak2 ke kebun durian..
ada aktiviti baru memancing ikan..
nikmattttttttt nya tido..
hampesss je anakmu ni kan makk..
patutnya anak le yang buatkan.. 
ini harap omak pulakk..
sempat la tgk sesikit..
nak share resepi pun daku tak tahu cemana nak tulis..
pasalnya.. mak punye resepi main campak2 kut suka dia..
harammmm xde sukatan..
yang tau bahan2 dia ini aje...

Tepung gandum..
gula
santan pekat
daun pandan
garam

Cara2:
mak kata.. 
1. mula2 ambil 5-6 helai daun pandan, blend sampai hancur...
2. pastu perah kelapa ambil patinya untuk buat kepala kuih yang putih tu..
3.perahan kedua  - perah kelapa bersama daun pandan yang telah diblend tadi..so dapatla lapisan bawah warna hijau tu
4. masukkan tepung secukupnya agak2 dlm 2-3 senduk.. mak kata agak2 le.. ahhh caner tuu?? mak kata lagi.. bila dah masukkan tepung tu gaul rata.. nak cantik blend adunan tu nanti jadik licin.. cuba angkat sesenduk dan tuang semula boleh lihat kepekatan adunan tu.. jangan pekat sangat dan jgn cair sangat..
5. masuk loyang dan kukus sehingga agak keras.
6. untuk kepala putih tu pun sama masukkan tepung sesenduk 2 ikut kepekatan jugak lepas tu kena masukkan garam..
7. lepas adunan hijau dah agak keras .. masukkan adunan putih dan kukus sehingga masak..

mak kata dia kukus selama 1 jam.. cantik la masaknya...
kuih ni kalau simpan semalaman lagi sedap..
sebab kami2 makan esok pagi tu nikmatnya la rasa.. 
mungkin sebab pagi tu dah tinggal sikit so berebutla sedapkan
aisy pulak hanya makan 3 potongan terakhir aje..
geram betull.. orang buatkan untuk dia..
bila suruh makan nanti2 katanya..
lepas tu bila makan yang last tu dia rasa sedap..
memang x dapek la kalo nak lagi..
siap ade anak buah mak minta.. dia x bagi.. 

meh layan gambar kasik terliur skit..
ade masa nak try buat sendiri jugakk..
hijau original tanpa pewarna tiruan..
hanya hijau pandan... sedapnyaaa..



5 comments:

  1. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. insyaallah zura.. kalo ku buat nanti.. akan ku cuba2 panjat bukit hantar ke zura.. bila tu?? ontahlahhh.. hehe..

      Delete
  2. salam...

    akak nih peminat kuih talam...tambah2 lak talam gula merah...slurppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      memula mak pun memang nak buat talam gula merah.. tapi anak bujang saya tu nak yg hijau.. tu yang mak buat talam pandan tu.. anak bujang saya makan memilih.. lain skit kang dia x sentuh laa..

      Delete